PLONS! DOK Academy

PLONS! DOK Academy

PLONS! DOK Academy tijdens PLONS! Film Festival

Al vijf jaar lang organiseert PLONS! samen met New Noardic Wave en Omrop Fryslân het NIJE EAGEN traject. Hierin maken nieuwe makers een korte documentaire film van 9 minuten, die in première gaat tijdens PLONS! en daarna wordt uitgezonden op Omrop Fryslân en NPO2. De afgelopen jaren heeft dat 15 korte documentaires* opgeleverd door opkomend talent die allen een sterke band met Friesland laten zien.

Om dit samenwerkingsverband te versterken hebben wij in 2023 de 1e editie van de PLONS! DOK Academy georganiseerd. 9 lokale talenten verblijven tijdens het PLONS! weekend in de ‘werkplaats’ van ons filmdorp en gaan onder begeleiding van professionele makers uit het vak (vorig jaar waren dit impact-producent Hasse van Nunen en documentaire regisseur Tom Fassaert) aan de slag met hun filmidee. We bieden hen workshops, netwerkmogelijkheden en volledige toegang tot het festival. Dit alles ter voorbereiding op het jaar waarin zij hun film zullen realiseren. Bovendien maken 3 van hen kans op een productiebudget van €4500 en een podium voor hun film tijdens de volgende editie van PLONS!, Omrop Fryslân én NPO2.

We verwachten dat de academy in 2024 zal blijven groeien in zowel omvang als impact. De focus zal liggen op het versterken van de verbinding tussen de Academy en het hoofdprogramma, zodat makers en publiek elkaar zullen blijven ontmoeten in ons filmdorp. Dit zal niet alleen de ontwikkeling van een nieuwe generatie talentvolle documentairemakers bevorderen, maar ook de zichtbaarheid van hun werk vergroten en bovendien bijdragen aan een rijker, diverser en lokaler cultureel aanbod binnen het festival.

De PLONS! DOK Academy wordt een kernonderdeel van onze inzet om talentontwikkeling en innovatie in de regionale filmsector te bevorderen. Daarnaast biedt de aanwezigheid van nieuw filmtalent én alle professionals daar omheen ook een levendige sfeer binnen ons filmdorp: maker en publiek ontmoeten elkaar zo op een laagdrempelige manier tijdens ons festival.

 

Uitgevoerd in 2023
In productie voor 2024

Stichting Thuishaven
PLONS! Film Festival
New Noardic Wave
Omrop Fryslân
Fryslân DOK

Huidig projectPLONS! DOK Academy

nl_NLDutch